Heilig Mashad

Mashad is de tweede stad van Iran gelegen in het noordoosten van het land. Mashad is tevens de heiligste stad van Iran, doordat de 8e imam der 12 sjiieten, Imam Reza, er begraven ligt. De schrijn ter ere van Imam Reza is enorm en wordt jaarlijks door ongeveer 20 miljoen pelgrims bezocht. Naast de schrijn van Imam Reza zijn er in en rondom Mashad meerdere prachtige bouwwerken te bezichtigen. Ook staat Mashad bekend om de Perzische tapijten. In de stad zijn een aantal bazaars waar u een overdaad aan tapijten vindt en u de uiterst vriendelijk bevolking ontmoet.

Grootste heiligdom in Mashad

Het grootste heiligdom in Mashad is de schrijn ter ere van Imam Reza.  Officieel is het niet toegestaan voor niet-moslims de schrijn binnen te gaan, toch lukt het vaak om het complex gedeeltelijk te betreden. Overigens is de schrijn ook van de buitenkant een wonderbaarlijk complex. Eigenlijk zou u op meerdere momenten het heiligdom moeten aanschouwen om zo een volledig beeld van de schoonheid van het complex te krijgen. Niet alleen pelgrims doen Mashad aan, ook veel Iranese huwelijksreizigers gaan naar Mashad in de hoop de zegen van Imam Reza te krijgen.

Bezienswaardigheden in en rondom Mashad

In en rondom Mashad zijn tal van bijzondere, voornamelijk islamitische, bezienswaardigheden, waaronder de Groene koepel waar zich het graf van de sjah Nader zich bevindt. Net buiten de stad liggen de steden Tus en Nishapur, dit waren de steden waar de belangrijke Perzische poëten Firdousi en Omar Khayam woonden.

Bezienswaardigheden in en rondom Mashad

Bazaars van Mashad

De bazaars van Mashad staan bekend om de Perzische tapijten. Op deze kleurrijke markten komt u tevens makkelijk in contact met de uiterst vriendelijke bevolking.

Vliegtickets Mashad

[awesome-weather location=”Mashhad” units=”C” size=”wide”forecast_days=7 hide_stats=true]