KLM geschiedenis

Op dinsdag 7 oktober 1919 werd de ‘Koninklijke Luchtvaart Maatschappij voor Nederland en Koloniën’ opgericht . Het startkapitaal werd gefourneerd door acht zakenlieden. Koningin Wilhelmina verleende de maatschappij bij oprichting het predicaat Koninklijk. Hiermee is de KLM de oudste luchtvaartmaatschappij die onder haar oorspronkelijke naam opereert.

De eerste commerciële vlucht werd uitgevoerd tussen Londen en Amsterdam op 17 mei 1920. Vlucht werd uitgevoerd met door KLM geleasede Havilland DH. 16 G-EALU . Na de winteronderbreking introduceerde KLM eigen vliegtuigen van Fokker en werd gevlogen naar steeds meer Europese bestemmingen.

Eerste intercontinentale vlucht van KLM was op 1 oktober 1924 tussen Schiphol en Batavia, in het toenmalige Nederlands-Indië, het tegenwoordige Jakarta in Indonesië. Het was de langste lijnvlucht voor de Tweede Wereldoorlog. In deze periode groeide KLM uit tot de derde maatschappij in de wereld, na Pan American Airways en Imperial Airways. Het begin van de oorlog maakte een einde aan haar groei en de maatschappij kwam grotendeels stil te liggen. Na de Tweede Wereldoorlog, hervatte KLM haar lijndiensten en startte eerste Europese luchtvaartmaatschappij lijndiensten naar de Verenigde Staten. Ook de lijndienst naar Indonesië werd weer hersteld.

Eerste straalvliegtuig werd in 1960 in de vloot opgenomen, de Douglas DC-8. In 1971 introduceerde de KLM de Boeing 747 in haar vloot, het begin van de widebody-vloot van KLM. Het netwerk werd steeds uitgebreid en omvatte uiteindelijk bestemmingen in alle werelddelen. Ondanks de kleine thuismarkt groeide KLM zo uit tot de vierde maatschappij in Europa.

Voor het binnenlandse luchtverkeer werd in 1966 NLM Cityhopper opgericht, vanaf midden jaren zeventig ook actief op regionale vluchten in Europa en na een fusie met Netherlines in 1991 werd deze dochteronderneming omgedoopt in KLM Cityhopper.

KLM is ook steeds dominanter geworden in de Nederlandse luchtvaartsector met overnamen van transavia.com en Martinair.

Samenwerking met andere maatschappijen werd steeds belangrijker voor KLM. Zo worden sinds 1993 alle vluchten tussen de VS en Europa uitgevoerd als joint venture met Northwest Airlines die later opging in Delta Air Lines. Om nog veder te kunnen groeien werden gedurende de jaren negentig gesprekken gevoerd met andere Europese maatschappijen, waaronder British Airways en Alitalia, over verregaande samenwerking en zelfs een fusie. Dit resulteerde uiteindelijk op 5 mei 2004 in de fusie van KLM met Air France tot Air France-KLM. Door deze fusie werd de KLM tevens opgenomen in de luchtvaartalliantie SkyTeam.

In 2009 nam KLM 25% belang in Alitalia om haar positie op de Europese markt nog veder te versterken. Tevens werd in 2013 samenwerking gestart met Etihad Airways.

Info over KLM en haar bestemmingen

Graag informeren wij u over de vele geweldige bestemmingen van KLM. Met KLM vlieg je namelijk naar zo’n 80 verschillende landen met wel 667 verschillende bestemmingen. Het grote voordeel van de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij zijn haar vele non-stop vluchten vanuit Nederland . Geen enkele andere luchtvaart maatschappij heeft zoveel rechtstreekse vluchten vanuit Nederland.

Niet alle 667 bestemmingen kunnen door KLM worden aangevlogen daarom werkt KLM samen met verschillende partners waaronder Air France, Delta Air Lines en Kenya Airways. Met KLM kan je dus de hele wereld over. Van Barcelona in Europa tot New York in Amerika, Zanzibar in Afrika en Bangkok in Azië. En uiteraard nog veel meer bestemmingen in Europa, Amerika, Afrika en Azië. Leuke bijkomen is dat de cabine personeel gewoon Nederlands spreekt.

Techniek en gemak van KLM

De informatie over KLM en haar nieuwe, makkelijke technieken willen we je zeker niet onthouden.

KLM de winnaar van beste merk en beste reactie op socialmedia 2014 zegt al veel over de technologische vooruitgang van deze luchtvaart maatschappij.

Naast de KLM incheck balies en de zelfservice incheckautomaten kunt u ook online inchecken via klm.nl. Bij de online checkin hoef je dus niet meer in de rij te staan en mocht je alleen handbagage meenemen dan kunt je kort voor de vlucht direct naar de gate lopen.
Online inchecken is heel gemakgelijk en is mogelijk met bijna iedere smartphone en computer. Je kan vanaf 30 uur tot 1 voor vertrekt online incheken. Het is mogelijk om je boardingpass uit te printen of te email naar uw telefoon .

Zoals al aangegeven is KLM zeer actief op social media naast leuke win acties en aanbiedingen is het ook mogelijk direct contact op te nemen met ze via Facebook, Twitter,Google+,Youtube, Instagram en Linkedin waarbij KLM aangeeft 24/7 bereikbaar te zijn om op je vragen te reageren. Dit kunnen weinige andere luchtvaartmaatschappijen zeggen.

Vloot van KLM

KLM beschikt over een modderen vloot met toestellen van Airbus en Boeing.

KLM vloot (2000-heden)
Toestel In dienst
Boeing 737-900 2001
Boeing 777-200ER 2003
Airbus A330-200 2005
Boeing 777-300ER 2008
Boeing 737-700 2008
Airbus A330-300 2012
Boeing 787-9 2015
Airbus A350-900 2019

Reis klassen

Er zijn twee reis klassen aan board bij KLM Business en economy maar ook een mogelijkheid op de lange afstand vluchten om stoelen in te boeken in de economy met extra been ruimte.Tevens maakt KLM onderscheid tussen Europese en intercontinentale vluchten.

Bijvoorbeeld op intercontinetale vluchten wordt sinds kort gebruikt gemaakt van de nieuwe business class met supercomfortabele full-flat stoelen: 180 graden naar achteren verstelbaar en 207 cm lang. Stroomvoorziening bij de stoel en privacyscherm.Persoonlijk entertainmentsysteem met 17 inch-scherm (43 cm).

KLM

Voor vliegtickets aanbiedingen van KLM bekijk onze vliegtickets aanbiedingen pagina of volg ons op Facebook.